Motivaction en HPB meten impact

Back to news overview

Grootschalig onderzoek naar effect van maatschappelijke initiatieven op merkwaarde en imago

7 april 2022 - Onderzoeksbureau Motivaction en HPB | Het PR Bureau werken samen en brengen het belang van de maatschappelijke rol van bedrijven bij het Nederlandse publiek in beeld. Deze maand starten zij een grootschalig onderzoek naar de vraag hoe consumenten het belang van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zien. Ook wordt aangetoond hoe het duurzame gedrag van Nederlanders is veranderd door de jaren heen en welke van de internationale ‘Sustainable Development Goals’ zij het belangrijkst vinden en waarom.

De resultaten bieden bedrijven haarscherp inzicht in hoe het staat met hun maatschappelijke imago en welke stappen zij kunnen zetten op het gebied van duurzaam ondernemen. Voor het onderzoek wordt gebruikgemaakt van de Maatschappelijke Impact Monitor (MIM), waarmee Motivaction al sinds 2009 de maatschappelijke impact van bedrijven in relatie tot de merkvoorkeur van consumenten onderzoekt.

Betekenisvolle bedrijven worden beter gewaardeerd

Jacqueline Bosselaar, oprichtster en CEO bij HPB | Het PR Bureau, zegt: “We zijn trots om samen met Motivaction de drijfveren van Nederlanders op dit vlak inzichtelijk te maken. Wat verwachten zij van bedrijven en waar letten zij nu op? De interesse van consumenten in maatschappelijke initiatieven neemt enorm toe maar ze zijn kritischer dan ooit op relevantie, impact en passendheid bij het merk. Eerdere onderzoeken tonen aan dat bedrijven met een oprechte maatschappelijke betekenis een hogere merkwaarde hebben en sneller groeien dan bedrijven die dat niet hebben. Wat ons betreft zijn purpose gedreven organisaties daarom de leiders van morgen.”

Gerard van der Werf, senior onderzoeker bij Motivaction, voegt daar aan toe: “De zorg voor mens, maatschappij en milieu is iets waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn, vindt het Nederlandse publiek. Maar de een draagt daarvoor net iets meer verantwoordelijkheid dan de ander. Ruim 70% van Nederlandse bevolking vindt dat bedrijven in grote mate een bijdrage moeten leveren aan onze maatschappij en ons milieu. Hier liggen zowel kansen als uitdagingen voor alle organisaties in het land. Het moet vooral aansluiten bij de identiteit van het merk en de uitvoering moet herkenbaar en geloofwaardig zijn. Het is een ragfijn spel dat goed gespeeld moet worden. In combinatie met de vakinhoudelijke kennis van HPB helpt de Maatschappelijke Impact Monitor daarbij.“

Over het onderzoek

Sinds eind 2009 vraagt onderzoeksbureau Motivaction jaarlijks hoe Nederlanders het belang van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zien. De laatste meting vond plaats in 2021 onder ca. 1.750 respondenten uit het StemPunt-panel van Motivaction. Het online onderzoek is na weging representatief voor Nederlanders van 18 tot 70 jaar wat betreft opleiding, leeftijd, geslacht, regio en waardenoriëntatie. De resultaten van het komende onderzoek zijn naar verwachting deze zomer beschikbaar.

Over HPB | Het PR Bureau

Als communicatieadviesbureau helpt HPB merken en organisaties door de ruis te breken en een diepere, betere verbinding met mensen te vinden. Wij helpen merken dingen te veranderen die er écht toe doen, en zo oprecht relevant en waardevol te zijn in de levens van mensen. Alles waarmee zij gewaardeerd, geliefd en - uiteindelijk - beroemd worden om de allerbeste redenen. HPB heeft hiervoor een eigen F+A+M+E formule ontwikkeld om merken verder te brengen, waarbij de letters staan voor Facts, Attention, Meaning & Earned. Deze aanpak komt tot stand in samenwerking met PR-professionals, creatieven en strategen en met behulp van data en diepgaande kennis van digital, content en social media. Er werken 35 mensen in vaste dienst, naast een netwerk van freelancers in zowel Nederland als België. www.hpbagency.com / www.hetprbureau.nl

Over Motivaction

Onderzoeksbureau Motivaction onderzoekt als onafhankelijk insights- en adviesbureau de waarden, motieven en leefstijl van mensen voor diverse organisaties in zowel de profit- als de non-profit omgeving. Sinds de oprichting in 1984 toetst het bureau ideeën, innovatieplannen, producten en beleid op succes, voor de korte en lange termijn. Dit doet Motivaction empirisch, met kritische blik en innovatieve onderzoeksmethoden. Haar onderzoekers combineren academische diepgang met kennis van zakelijke belangen en maatschappelijke drijfveren. Motivaction ziet hierdoor waar kansen liggen en vertaalt deze naar concrete adviezen. www.motivaction.nl

Motivaction groot
Date 07 April 2022
Barbie

”We work together with a dedicated team at Het PR Bureau. A great mix of creativity and PR expertise. In close collaboration with their network in media, influencers and behind the stage, they make plans happen.”

Esther ter Braak - Brand Manager
Foodora

“For a startup brand like ours, it was extremely important to see frequent media coverage. Het PR Bureau has laid the foundation for our growth from Amsterdam to 6 other cities in the Netherlands. Despite our relatively modest budgets, we were able to achieve enormous coverage together. I look back on a number of activations with great pleasure.”

Vincent Hosman - Country Manager Nederland
Netflix

"Netflix was ​​looking for the best suitable communication partner in every country. This could also be a 'local hero', as long as they are big enough. For the introduction of Netflix in the Netherlands and Belgium, we have partnered up with Het PR Bureau. The desired Service Level Agreement was new to Het PR Bureau, but they adapted very quickly and it soon surfaced. Within the international framework, they surprised us with their proactivity and creative ideas."

Joris Evers - Vice President Netflix, Head of Communications Europe, Middle East & Africa
Specsavers

”The uniqueness of Het PR Bureau is that the people are able to both think on a strategic level and at the same time roll up their sleeves to set up an event or activation. A high-quality one-stop-shop in the field of PR, that is what we were looking for and what we ultimately found in Het PR Bureau.”

Wieteke van Hunnik - PR & Communications manager
Spotify

“In de zoektocht naar een bureau dat ons merk in de Benelux kon introduceren, kwamen we na een intensieve oriëntatie bij Het PR Bureau uit. Hun netwerk, ondernemerszin en drive gaven de doorslag. We waren onder de indruk van hun professionaliteit. De strategie van het bureau is dat ze VAPs (Very Adorable People) op cruciale posities aan het werk zetten. Intussen hebben we, sinds de start in 2011, ruim zeven jaar samengewerkt. Ik kan gerust stellen dat Het PR Bureau een belangrijke rol heeft gespeeld in het groot maken van Spotify in de Benelux. "

Alison Bonny - Communicatie Directeur EMEA, Spotify
Zilveren Kruis

“Het PR Bureau is a smart, professional group of people with nice perspectives where I felt at home immediately. Especially in a very difficult market such as the insurance industry, in which many interests play a role and which has many limitations, they did very well. I regard Het PR Bureau as a premium agency. With such a partner you can be assured that your campaign will be executed impeccably.”

Walter de Reus - Brand Manager